Airfryer accessoires in alle soorten en maten

Ohw al die extra Airfryer onderdelen! Wat heb je wel en niet nodig? Het ligt er helemaal aan wat je allemaal wil doen. Nu de Airfryer in veel huishoudens een serieuze rol begint te spelen, komen er ook steeds meer Airfryer accessoires op de markt. Dat is logisch, we komen er eindelijk achter hoeveel er mogelijk is met dit multi-functionele apparaat. De fryer frituurt niet alleen maar met een minimale hoeveelheid olie, hij kan ook grillen, bakken en braden. De meest uiteenlopende gerechten kunnen bereid worden in de airfryer. Als gevolg hiervan worden er dus ook steeds meer Airfryer accessoires ontwikkeld om het gebruiksgemak te vergroten.

Alle Airfryer beginnelingen starten echter bij de basis. Neem de tijd om aan elkaar te wennen. Bereid eerst eens wat simpele dingen, zoals frieten of een stukje vlees. Elke Airfryer werkt anders, de temperaturen en baktijden kunnen per voedingsmiddel een beetje afwijken. Net als bij het bereiden van het avondeten op de meer traditionele wijze, geldt ook hier; erbij blijven. Laat vooral in het begin de pruttelende Airfryer niet te lang alleen. Check regelmatig hoe het gaat met je hapje door de lade te openen en er wat in te prikken. Ook is het aan te raden om het eten af en toe om te schudden. Heb je wat vertrouwen gekregen in je Airfryer-fingerspitzengefühl, verdiep je dan eens in de Airfryer accessoires van Viva die aangeboden worden op het internet. Wanneer je een product hebt gevonden dat jouw interesse heeft gewekt, ga je het eens bekijken in een echte winkel.

De meeste accessoires die je vindt zijn ontworpen voor de Philips airfryers, momenteel toch nog steeds de beste keuze. De andere merken hebben op het moment van schrijven weinig tot geen accessoires beschikbaar.

Serieuze grillplannen

visfilet op gril schaal

Wanneer je een Airfryer XL aanschaft, doe je dit vaak omdat je serieuze gerechten in wilt gaan bereiden. Bedenk eerst wat je er allemaal mee wilt gaan doen en schaf dan de hiervoor benodigde Airfryer XL onderdelen aan. Zoals al eerder vermeld, je kan gemakkelijk uit de voeten met een Airfryer zonder extra’s. Houd je erg van gegrild eten, maar twijfel je om een extra aankoop te doen? Het is mogelijk om zonder extra grillpan te grillen in de Airfryer. Een grillpan is echter als de kers op de taart. Het resultaat is nèt iets beter voor de fijnproever.

Grillen is het dichtschroeien van eten, door het supersnel verhitten van de buitenste laag, blijft de binnenkant lekker sappig.  Je ziet vaak streepjes op het gegrillde eten, deze bevinden zich op de plekken waar het eten de pan heeft geraakt. In de gootjes tussen de hoogtelijnen waar het eten op rust, bevinden zich gaatjes, die ervoor zorgen dat het product minder snel verbrand. Ook loopt het overtollige vet er doorheen.

Als je grillt is het niet noodzakelijk dat het eten ook volledig gaar wordt, een courgette hoeft bijvoorbeeld niet door en door zacht te worden.

Een grillpan voor de Airfryer XL wordt eerst voorverwarmd in het apparaat. Wanneer dit gebeurt is leg je het eten erop en het schroeit direct dicht. Je kan grillen met bloemkool, courgette, hamburgers, worst, broodjes en zo meer.

Overweeg je om een grillpan voor je fryer te kopen, let dan op de maat. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar en hij moet wel passen. Als je wilt gaan grillen met een extra Airfryer accessoire, maar je wilt iets minder geld uitgeven, kijk dan ook eens naar het grillrooster van de Airfryer XL. Dit rooster maakt het ook mogelijk om meer eten tegelijkertijd klaar te maken.

Tijd en ruimte besparen met het grillrooster

Met het grillrooster voor de Airfryer XL sla je twee vliegen in één klap; je hebt opeens drie keer zo veel plek, doordat je meer eten in één keer kunt bereiden. Je bespaart hier een heleboel tijd mee.

Het grote voordeel van een Airfryer rooster is dat hij verdiepingen creërt. Hierdoor maak je efficient gebruik van de ruimte. Om te voorkomen dat het eten niet tussen het rooster in valt, wordt hij geleverd met spiesen. Je boort een lading groenten op de spies en legt hem er zo op.

Door de etages kan je op de bodem van de fryer bijvoorbeeld aardappelen leggen, daarboven groenten en daar weer bovenop vlees, of een vleesvervanger. Zo heb je een volledige grillmaaltijd in één keer!

De Airfryer XL deksel maakt een verschil

Alle onderdelen die verkrijgbaar zijn voor de Airfryer XL hebben hun eigen doel en zijn daarnaast geschikt voor hun specifieke bereidingswijze van het eten. Grillen, frituren, braden of bakken. De deksel is erg handig voor chipsfanaten die kiezen voor de healthy optie. Je kunt je eigen vetvrije chips bereiden in de Airfryer door schijfjes fruit, aardappel of een andere groente in het apparaat te laten drogen. Doordat alle vocht uit de schijfjes verdwijnt, kunnen ze erg licht worden, waardoor ze tegen het verwarmingselement krullen en vastschroeien. Dit heeft rookvorming tot gevolg. De deksel zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

Ben je iemand die graag naar de markt gaat en veel te grote bossen met kruiden koopt? Dankzij de Airfryer hoef je ze niet meer weg te gooien. De kruiden die je niet in korte tijd gebruikt voor je eten, kan je heel gemakkelijk, met behulp van de Airfryer deksel drogen. Op die manier heb je verse gedroogde tijm, salie of oregano in de kast voor een heel zacht prijsje.

Als je broodjes wilt bakken, biedt het deksel ook een uitkomst. Het vertraagt het bruiningsproces, waardoor ze minder snel verbranden. Dit biedt ook voordeel bij producten die langere tijd in de Airfryer moeten.

Naast de voordelen die het deksel voor de Airfryer XL biedt voor het bereiden van eten, heeft hij ook een praktisch voordeel. Het scheelt poetswerk doordat hij het verwarmingselement beschermt. Er kan simpelweg geen vet meer tegenaan spatten. Heb je geen behoefte aan het vertragen van het bruiningsproces, ben je echt niet van plan om zelf je chips te gaan maken, maar wil je wel je verwarmingselement beschermen? Je kunt ook overwegen om een Airfryer spatdeksel aan te schaffen. Deze kost slechts een paar Euro’s en zal veel onnodig schoonmaken voorkomen.

De Airfryer bakvorm

Met de Airfryer bakvorm kan je je bakmogelijkheden drastisch uitbreiden. Ja, een oven begint absoluut overbodig te worden. Helemaal als je een Airfryer XL in je bezit hebt. Je kunt cakes bakken, taarten en muffins, evenals hartige gerechten als pizza’s en quiches. Als je besluit om een cake te gaan bakken, verwarm je de Airfryer eerst even voor. Dit duurt meestal rond de twee minuten. Doe het beslag in de bakplaat, of de cakevorm en zet het in de Airfryer.

Controleer na ongeveer een kwartiertje hoe het bakproces verloopt. Prik erin met een vork en kijk of hij niet te snel bruin wordt. Is dit laatste wel het geval, dek hem dan af met een Airfryer deksel of een laag extra dik aluminiumfolie.

Het kan zijn dat de cake na een kwartier al helemaal gaar is. Is hij dat nog niet, verleng de tijd met 5 minuten en controleer dan weer. De officiële Airfryer bakvorm heeft een anti-aanbaklaag waardoor je bakcreaties makkelijk te verwijderen zijn en niet snel aankoeken. In principe kan je elke ovenvaste bakvorm, of silliconenvorm die in je Airfryer past gebruiken. Zolang deze ovenvast is, is er geen probleem.

Muffinvormen en bakblik voor de Airfryer XL

Het bakken van muffins is vaak niet de belangrijkste reden om een extra grote Airfryer aan te schaffen. Vaak focust men eerst op de hoofdgerechten en wanneer ze die een beetje onder de knie hebben, wordt er pas verder gekeken. De muffinvormen zijn een leuke extra om aan te schaffen voor je Airfryer. Je kunt echt de lekkerste en tevens gezondste muffins bakken in je fryer. Op het internet zijn diverse recepten te vinden van havermoutmuffins, bananenmuffins, chocolademuffins en nog veel meer heerlijks.

Ook voor het bakken van deze kleine cakejes geldt dat je de Airfryer voorverwarmd voordat je de vormpjes met het beslag er in zet. Wil je zeker zijn van een goede hete lucht circulatie, zet ze dan in in het mandje. Check na ongeveer vijf minuten hoe het gaat met de zoete hapjes. Worden ze niet te snel bruin? Hebben ze een deksel nodig? Elke muffinsamenstelling heeft weer net andere baktijden. Blijf altijd in de buurt als je voor het eerst een bepaald recept gebruikt.

De muffinvormen voor de Airfryer zijn gemaakt van siliconen zodat je ze echt heel lang kunt blijven gebruiken. Ze zijn geurloos en makkelijk schoon te maken. De muffinvormen maken je muffin helemaal af. De felle kleur in combinatie met de gezellige ribbeltjes geeft deze zoete traktatie een feestelijk uiterlijk.

Het is erg leuk als je het hoofdgerecht voor je gezin in één batch kunt bereiden dankzij de etages van het grilrooster. En dat je daarna in de tweede batch  de muffins bakt voor het desert van die avond. Een warme chocolademuffin met een bolletje vanille ijs als nagerecht, maakt je Airfryer maaltijd tot een groot succes.

Alle Airfryers accessoires op een rijtje

De Airfryer accessoires die momenteel verkocht worden zijn de Airfryer grillpan, het grillrooster, de bakplaat, de deksel, het meer eenvoudige spatdeksel en de muffinvormen. Er zijn veel meer extra onderdelen in ontwikkeling die het gebruik van de Airfryer en de Airfryer XL allemaal zullen ondersteunen.

Kijk voor jezelf waar je behoeften liggen voordat je allerlei extra onderdelen aanschaft die ongebruikt stof verzamelen in een hoekje van je keuken. De Airfryer is een ontzettend handig apparaat dat je veel voordeel kan bieden. Op internet zijn dagelijks fantastische aanbiedingen te vinden. Zet je behoeften op een rijtje en bepaal je aankoop met deze in gedachten. Er komt een moment dat jouw ideale Airfryer met fikse korting wordt aangeboden.

Alle airfryer accessoires

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo