Airfryer baktijden en bereidingstijden

Inmiddels hebben heel wat bekende merken Airfryers op de markt gebracht. Ze doen allemaal hetzelfde; frituren met hete lucht, in plaats van met olie. Toch hebben ze allemaal hun eigen unieke eigenschappen, functies, formaten en prijzen. Online zijn uitgebreide lijsten van voedingsmiddelen die je in de Airfryer kunt bereiden te vinden. De aangegeven baktijden en temperaturen geven gemiddeld gezien het beste resultaat. Daarom is het belangrijk dat je altijd een oogje in het zeil houdt wanneer je voor het eerst een gerecht gaat bereiden in jouw nieuwe Airfryer.

Grote fryers hebben vaak hogere baktemperaturen nodig dan wordt aangegeven in de vele voedingsmiddelentabels die online te vinden zijn. Sommige fryers functioneren niet zo soepel wanneer ze ingesteld staan op een temperatuur boven de 180 graden. Heb jij een fijngevoelige Airfryer? Experimenteer met de temperaturen en de baktijden. Staat er bijvoorbeeld een temperatuur van 200 graden vermeld bij het te bereiden eten, zet het apparaat gewoon op 180 graden en pas de baktijden aan. Omdat de temperatuur 20 graden lager is, kan je de baktijd met bijvoorbeeld 10 minuten verlengen.

Wanneer het eten na deze extra tien minuten nog niet gaar is, verleng je het proces nog een keer met tien minuten. Het is een beetje experimenteren in het begin, maar op een gegeven moment weet je wel hoe jouw eigen Airfryer het beste werkt.

De airfryer voorverwarmen of niet?

180 graden voorverwarmend

Net als bij een oven kan het zijn dat de Airfryer voorverwarmd moet worden voor bepaald eten. Tevens zijn er mensen die het beter voor hun voeding vinden als deze stapsgewijs opwarmt. Exacte opwarminformatie is niet altijd te vinden in de tabellen online, dit komt voornamelijk doordat de technologische vooruitgang rasse schreden zet. Bij de nieuwste modellen is het stapsgewijze bereidingsproces vaak niet meer nodig.

Heb je een ouder of eenvoudiger model Airfryer, dan is het ook in dit geval een kwestie van proberen en gezond verstand gebruiken. Bevroren eten kan bijvoorbeeld het beste even worden voorverwarmd.
Bijna alle fryers hebben een opwarmlampje, dat aangaat zodra hij warm wordt. Het lichtje dooft bij het bereiken van de juiste temperatuur. Andere Airfryers laten een piepje horen wanneer hij klaar is. Airfryer voorverwarmen duurt rond de twee minuten. Wanneer de fryer op temperatuur is open je de lade om deze te vullen en stel je hem in op de gewenste baktijd en temperatuur.

Verschillende etenswaren

Net als bij alle andere bereidingsmanieren hebben alle etenswaren verschillende baktijden in de airfryer. Je kunt natuurlijk proberen hoelang iets moet, maar er zijn genoeg lijstjes op het internet te vinden voor allerlei verschillende soorten eten en hoe je die het beste in de airfryer klaar kunt maken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je iets niet kunt vinden, tenzij je een heel samengesteld gerecht hebt. In dat geval kun je het beste zoeken naar hoelang de gemiddelde ovenschaal moet bakken. Dat weet je zeker dat je het niet te lang bakt, maar ook niet te kort. Bij twijfel kun je het beste altijd iets korter bakken, omdat je het ook nog een paar minuutjes extra in de airfryer kunt doen.

Er zijn een aantal producten die regelmatig in de airfryer bereid worden. Het is handig om daarvan te weten hoe lang ze moeten bakken. Zo moet friet over het algemeen zo’n 14 minuten en moet je het halverwege even omschudden. Op die manier weet je zeker dat alle frietjes goed knapperig worden. Kroketten moeten ongeveer 10 minuten, kaassoufflés en frikandellen ongeveer 8. Als je twijfelt of het al gaar en warm is, kun je het altijd een paar minuten langer bakken. Een ander groot voordeel van de airfryer is dat als je al een hap genomen hebt en het vanbinnen nog koud is, je het gemakkelijk nog even terug kunt doen. Bij de frituur kan dat niet, omdat het vet dan overal heen spat.

De ene aardappelkroket is de andere niet
Behalve de verschillen per Airfryermerk, is het ook handig om de verschillen tussen gelijksoortige voedingsmiddelen in de gaten te houden. De ene aardappelkroket is de andere niet. De ene merk kroketjes is net iets groter, steviger of vetter dan de andere en zal eerder klaar zijn, of meer tijd nodig hebben. Net als bij koken of bakken op de meer reguliere wijze, moet je altijd een oogje in het zeil houden. Tevens is het aan te raden om halverwege het frituren het eten om te schudden, zodat je kroketje aan alle kanten lekker krokant wordt.

Het staat niet op de verpakking
Omdat het bestaan van de Airfryer nog niet geheel geïntegreerd is in de voedingsmiddelenindustrie, kan het gebeuren dat je lekkere broodjes koopt om in je überhandige apparaat af te bakken, maar dat er geen Airfry-instructies op de verpakking vermeld staan. Op internet krijgen afbakbroodjes ook vaak niet veel aandacht in de Airfryercategorie.

Gelukkig kan je een paar eenvoudige rekensommetjes toepassen om uit te rekenen hoelang en op hoeveel graden je broodjes in de Airfryer moeten. Check de baktijden voor de Airfryer op de verpakking en haal daar 1/3 van af. Vervolgens trek je 20 graden af van de aangegeven temperatuur.

Heeft hetgeen je wilt bereiden in de Airfryer een temperatuur van 185 nodig om in een reguliere oven gebakken te worden? Bij sommige Airfryers is het helaas niet mogelijk om de temperatuur lager dan 180 graden in te stellen. Ga in dat geval voor de laagste temperatuur die mogelijk is, 180 graden en haal 2/3 van de aangegeven baktijden af. Natuurlijk moet je ook bij deze voorbeelden een paar keer de lade opentrekken en controleren hoe het gaat met je broodjes. Ook hier geldt weer; het ene broodje is het andere niet.

Temperatuur

Iets heel belangrijks wat meespeelt bij de beste bereiding van je eten in de airfryer, is de temperatuur. Net als bij de oven speelt de temperatuur een grote rol bij hoe droog je eten wordt en of het aanbrandt of niet. Over het algemeen geldt dat als iets snel gaar moet worden, je het prima op een hoge temperatuur kunt bakken. Op die manier ben je gegarandeerd van een krokant korstje en een hete binnenkant, zolang je het lang genoeg bakt natuurlijk. Als iets langzaam moet bakken of van binnen helemaal goed gaar moet worden, zoals kip bijvoorbeeld, dan kun je het beter op een lage temperatuur bakken. Als je toch een knapperig korstje wil, dan kun je het beste aan het begin op een hoge temperatuur bakken en daarna naar een lage temperatuur switchen, zodat de binnenkant ook goed kan garen. Een hoge temperatuur is 200 graden Celsius, een lage temperatuur zo’n 150 graden Celsius.

Verschillen per merk

Bij het bakken van producten moet je eraan denken dat elke airfryer anders is. Als je op zoek gaat naar de juiste baktijden, is het dus verstandig om in de zoekopdracht ook de naam van je airfryer te zetten. Op die manier weet je zeker dat de baktijden en temperaturen die je vindt, ook echt geschikt zijn voor de airfryer die jij hebt. Zo ben je verzekerd van een smakelijke maaltijd met perfect bereide producten, vrijwel zonder vet.

Zelf op onderzoek uitgaan

Nu is er natuurlijk een hele grote kans dat je zelfs met bovenstaande tip met betrekking tot het vinden van airfryer baktijden nog steeds geen baktijd hebt gevonden voor jouw specifieke product. Om hier toch wel mee aan de slag te kunnen met je Airfryer kun je onder andere het volgende eens proberen: zelf een onderzoek starten, wanneer je aan de hand van dat onderzoek de juiste bereidingswijze hebt ontdekt hoef je deze alleen nog maar op te schrijven en de volgende keer weer toe te passen.

Hoe je dat doet? Let vooral op de grootte van het product. Hoe groter die is, hoe langer de bereidingstijd zal zijn. Ook kun je de oven als uitgangspunt nemen. Haal hier ongeveer 20 graden vanaf en een derde van de tijd. Maar het allerbelangrijkste is dat je bij de Airfryer blijft staan en de voortgang in de gaten houdt. Zo kun je altijd op tijd inspringen mocht je product al klaar zijn. Nog niet helemaal zeker van je zaak? Google dan eens naar bijvoorbeeld airfryer baktijden boekje.

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo