Besparen op energie met een airfryer: hoe doe je dat?

Met een airfryer kun je snel, gezond en lekker eten. Maar dit toestel heeft nog een heel groot voordeel: je kan er energie mee besparen. Benieuwd naar hoe je dat doet? Je ontdekt het in deze blog!

Vervang je friteuse door een airfryer

Een airfryer verbruikt heel wat minder energie dan een friteuse. De eerste manier om energie te besparen is dus om vaker je airfryer dan friteuse te gebruiken. Je kunt er hetzelfde in klaarmaken en het is ook nog eens veel gezonder.

Verkies je de smaak van frietjes die gebakken zijn in frituurolie? Dan is het voor jou waarschijnlijk geen optie om je friteuse helemaal niet meer te gebruiken. Probeer in dat geval toch zo vaak mogelijk de airfryer als alternatief te gebruiken. Dan zul je al een groot verschil merken op je energiefactuur!

Laat ook je oven wat vaker links liggen

Ook een oven verbruikt meer energie dan een airfryer. Doorgaans verbruikt een oven zo’n 1.9 tot 3.3 kWh. Dat komt neer op 0,95 tot 1,65 euro per uur. Een airfryer verbruikt zo’n 1,4 tot 1,8 kWH, wat neerkomt op 0,70 tot 1,10 euro. Hoe groter het apparaat, hoe meer het verbruikt.

Hoewel het prijsverschil op het eerste zicht niet zo groot lijkt, is het toch significant. Met een airfryer zijn je frietjes namelijk sneller klaar, waardoor je nog minder energie verbruikt. Gerechten die je zowel in de airfryer als oven kunt bereiden, maak je dus het best in de airfryer klaar.

Wanneer wel een oven gebruiken?

Omdat een airfryer beperkt plaats biedt, zul je voor grote gerechten uiteraard nog de oven moeten gebruiken. Ook zijn er een aantal gerechten die je beter niet in de airfryer kunt bereiden, zoals taart. In principe is het wel mogelijk. Maar als je taart in de oven plaatst, is er minder kans op mislukking. Een lekkere cake bakken in de airfryer kan dan weer wel perfect.

Kies voor een energiezuinige airfryer

Energie besparen met een airfryer doe je dus door minder vaak je oven en friteuse te gebruiken. Maar het is ook belangrijk dat je voor een airfryer kiest die energiezuinig is. Dat zie je aan het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie de airfryer verbruikt. Doorgaans hebben airfryers een vermogen tussen de 1.500 en 2.000 Watt. Een groter model verbruikt ook meer dan een kleiner model. Dat wil echter niet zeggen dat je een kleine airfryer moet kopen. Het hangt af van je situatie.

Als je meer frietjes nodig hebt dan er in de airfryer gebakken kunnen worden, moet je de airfryer meerdere keren gebruiken. Dan verbruik je nog meer energie. In dat geval is een grotere airfryer dus beter. Maar als je airfryer te groot is, gaat er onnodig energie verloren. Het exacte formaat kopen dat je nodig hebt is dus de oplossing.

Alternatief: een airfryer met 2 bakken

Op het vermogen letten en het juiste formaat kiezen is dus belangrijk als je een energievriendelijke airfryer zoekt. Maar wat dan als je soms enkel frietjes voor jezelf bakt en andere keren voor je hele familie? In dat geval is een airfryer met twee bakken een hele goede optie. Zo’n hetelucht friteuse maakt het je namelijk mogen om slechts een bakje aan te zetten, waardoor je niet onnodig meer energie verbruikt.

Jan

Jan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo