De beste keramische airfryers zonder PFAS antiaanbaklaag

Het kiezen van een airfryer zonder anti-aanbaklaag kan een doordachte beslissing zijn, vooral als je rekening houdt met gezondheids- en milieuoverwegingen. Een van de voornaamste zorgen rondom traditionele anti-aanbaklagen zoals Teflon (ook bekend als PTFE) is dat ze bij hoge temperaturen potentieel schadelijke gassen kunnen afgeven. Deze gassen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals griepachtige symptomen, vooral bij langdurige of herhaalde blootstelling.

Bovendien kunnen deeltjes van de anti-aanbaklaag na verloop van tijd in je voedsel terechtkomen als de laag begint af te bladderen, wat vaak gebeurt na enkele jaren van gebruik. Hoewel de consumptie van deze deeltjes over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er mensen die liever het zekere voor het onzekere nemen en deze blootstelling vermijden.

Natuurlijk, zorg voor het milieu en je eigen welzijn gaan vaak hand in hand. Bij het kiezen van de airfryers voor deze lijst heb ik er speciaal op gelet om modellen te selecteren die vrij zijn van PFAS in hun antiaanbaklaag.

Top-3 milieuvriendelijke airfryers

1. CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe

Als je in een groot huishouden leeft of gewoon geniet van het koken van omvangrijke maaltijden, dan is de CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe iets voor jou. Met een indrukwekkende capaciteit van 6,5 liter kun je tot wel 1,5 kilogram friet per keer maken. Dat is genoeg om een heel gezin tevreden te stellen en dan nog wat.

Nu vraag je je misschien af, hoe zit het met de gezondheid? Nou, deze airfryer heeft je gedekt. Dankzij zijn geavanceerde luchttechnologie bevatten je snacks tot wel 80% minder vet dan normaal frituren. Stel je voor dat je kunt genieten van je favoriete krokante lekkernijen zonder je zorgen te maken over extra calorieën.

Niet alleen dat, de airfryer beschikt ook over 12 voorgeprogrammeerde instellingen. Of je nu frietjes, vis, vlees, of zelfs brood wilt maken, er is een instelling die het giswerk voor je doet. Je kunt ook de temperatuur aanpassen van 80°C tot 200°C voor die perfecte gouden tint.

En heb ik al gezegd dat het schoonmaken een fluitje van een cent is? Zowel de pan als de mand zijn eenvoudig te verwijderen en kunnen gemakkelijk worden schoongeveegd met keukenpapier. Als je het grondiger wilt doen, spoel ze dan gewoon af onder de kraan.

De keramische coating is een ander groot pluspunt. Deze coating is vrij van schadelijke stoffen zoals PFAS, waardoor je eten niet alleen heerlijk maar ook veilig is.

 • Licht van gewicht maar stevig
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Gezond koken met tot 80% minder vet
 • Alleen de pan en mand zijn afneembaar, dus niet volledig onderdompelbaar


2. Montana MF-300 Compact

Als je op zoek bent naar een airfryer die goed past in een kleiner huishouden of keuken, dan is de Montana MF-300 Compact wellicht een uitstekende optie voor jou. Dit apparaat is speciaal ontworpen voor 1-2 personen en kan gemakkelijk worden opgeborgen in een keukenkastje.

Wat deze airfryer onderscheidt van de vorige, is de snelheid waarmee hij kookt. Met een vermogen van 1350 Watt kunnen je snacks in een mum van tijd klaar zijn. En net als de CoolHome AF23, is ook dit model vrij van schadelijke chemicaliën zoals PFAS en PFOA.

Qua bediening biedt het apparaat een LED touchscreen aan de voorkant. Hier kun je kiezen uit 12 verschillende programma’s en de temperatuur en tijd naar wens aanpassen. Het enige minpunt is dat het scherm de temperatuur en de resterende tijd afwisselend weergeeft, wat een beetje vervelend kan zijn.

 • Compact en ideaal voor kleine huishoudens
 • Snel en energiezuinig
 • Vrij van schadelijke chemicaliën
 • Scherm wisselt temperatuur en tijd af


3. Just Vegan Airfryer

Als je een meer milieubewuste keuze wilt maken, dan is de Just Vegan Airfryer misschien precies wat je zoekt. Deze bijzondere airfryer heeft een unieke, plantaardige CeraVegan keramische antiaanbaklaag op basis van avocado-olie. Avocado-olie is een superfood dat rijk is aan onverzadigde vetten die goed zijn voor het verlagen van het cholesterolgehalte.

Net als de vorige modellen, kun je met deze airfryer een verscheidenheid aan voedingsmiddelen bereiden, van friet tot vlees en zelfs taarten. Maar wat echt opvalt, is de multifunctionaliteit. Dit apparaat kan roosteren, grillen, braden, bakken, en nog veel meer. Je kunt er echt je culinaire vaardigheden mee uitbreiden.

De bediening is eenvoudig dankzij het LED-display met touchscreen. Je kunt de temperatuur aanpassen tussen 80 en 200°C en kiezen uit verschillende kookprogramma’s.

 • Milieuvriendelijke, plantaardige antiaanbaklaag
 • Multifunctioneel met meerdere kookopties
 • LED touchscreen voor eenvoudige bediening

Bij de keuze van een airfryer zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Van het formaat en het vermogen tot de aanwezigheid van een antiaanbaklaag, elk detail is belangrijk. Ik hoop dat deze gedetailleerde overzichten je hebben geholpen om een weloverwogen keuze te maken.


Voordelen van een airfryer zonder teblon

Een airfryer zonder teflon biedt een reeks voordelen die verder gaan dan alleen de afwezigheid van mogelijk schadelijke chemische stoffen. Hieronder zijn enkele van de voordelen uitgelicht:

Duurzaamheid

Airfryers zonder teflon zijn vaak duurzamer en hebben een langere levensduur. Materialen zoals roestvrij staal en keramiek zijn robuuster en kunnen beter tegen krassen en schuren dan teflon, wat betekent dat ze langer meegaan zonder tekenen van slijtage te vertonen.

Warmteverdeling

Veel alternatieve materialen voor teflon, zoals keramiek, staan bekend om hun uitstekende warmteverdeling. Een gelijkmatige warmteverdeling zorgt voor een consistente kookervaring, wat cruciaal is om perfect gekookte maaltijden te bereiden met een airfryer.

Lagere Toxiciteit

Zoals eerder vermeld, elimineert het vermijden van teflon het risico op blootstelling aan schadelijke stoffen die vrijkomen bij hoge temperaturen. Dit is een significant voordeel voor mensen die bewust zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s van teflon.

Milieuvriendelijkheid

De productie en verwijdering van teflon kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Door te kiezen voor een airfryer zonder teflon, kies je voor een milieuvriendelijker alternatief, zowel in termen van productie als op het moment van afvoer.

Huidige Status van PTFE in Consumentenproducten

In 2015 begonnen fabrikanten met het uitfaseren van PFOA (perfluoroctaanzuur) in consumentenproducten zoals pannen en tosti-ijzers, vanwege gezondheids- en milieuconcerns. PFOA werd gebruikt om PTFE (PolyTetraFluorEthyleen), beter bekend als Teflon, aan de pan te hechten​​. Hoewel PTFE zelf niet giftig is, komt PFOA vrij wanneer het wordt verhit tot boven de 260 graden Celsius, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt​​. Onderzoek heeft aangetoond dat een aanzienlijk deel van de Amerikanen PFOA in hun bloed heeft, en de stof is in dierproeven kankerverwekkend gebleken​. Ondanks de verminderde PFOA-gehaltes sinds 2015, blijft PTFE, het hoofdmateriaal van Teflon, in gebruik in veel consumentenproducten.

Jan

Jan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo