Frikandellen in de airfryer klaarmaken

Frikandellen klaarmaken in de airfryer

De airfryer is een revolutionair keukenapparaat dat in de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Mensen houden van de snelheid, het gemak en de mogelijkheid om te frituren zonder olie. Maar waarom zou je er frikandellen in willen bereiden? Simpel, het resultaat is een krokante buitenkant met een sappige binnenkant, zonder dat er overtollig vet aan te pas komt. Bovendien, het gebruik van de airfryer is energiezuiniger dan een traditionele friteuse.

Welke frikandellen zijn het beste voor de airfryer?

Net als bij traditioneel frituren, speelt de kwaliteit van de frikandel een grote rol in het eindresultaat. Kies voor hoogwaardige frikandellen, liefst van een bekend merk of van de slager. Hoewel de goedkopere varianten ook lekker kunnen zijn, geven de kwaliteitsfrikandellen vaak een sappiger en smaakvoller resultaat.

Hoe lang moet je een frikandel in de airfryer bereiden?

De bereidingstijd kan variëren afhankelijk van het merk en model van je airfryer, en de grootte van de frikandel. Maar over het algemeen duurt het ongeveer 8 tot 12 minuten op 180°C. Het is handig om na ongeveer 6 minuten even te controleren hoe bruin ze zijn. Het doel is om ze goudbruin te krijgen, maar niet te donker. Het is ook slim om ze halverwege even om te draaien voor een gelijkmatige garing.

Stappenplan voor het klaarmaken van frikandellen

Benodigdheden

 • Frikandellen (uit de koeling of bevroren)
 • Airfryer

Instructies

 • Voorverwarmen: Begin eerst met het inschakelen van je airfryer. Het is belangrijk deze voor te verwarmen om ervoor te zorgen dat de frikandellen gelijkmatig garen. Stel de temperatuur in op 180°C. Over het algemeen duurt het voorverwarmen slechts enkele minuten, maar het is een cruciale stap om de ideale knapperigheid van de frikandellen te garanderen.
 • Plaatsen van de frikandellen: Nadat de airfryer voorverwarmd is, kun je voorzichtig de frikandellen in het mandje plaatsen. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet overlappen of raken, zodat de hete lucht vrijelijk rond elke frikandel kan circuleren. Dit zorgt voor een uniforme garing. Mocht je een groot aantal frikandellen willen bereiden, overweeg dan om ze in meerdere porties te bakken, zodat elk stuk de ruimte heeft die het nodig heeft.
 • Baktijd:
  • Uit de koeling: Als je frikandellen direct uit de koelkast komen, geef ze dan een baktijd van ongeveer 8 tot 10 minuten. Dit is doorgaans voldoende om ze goed door te verwarmen en een heerlijk knapperig korstje te geven.
  • Bevroren: Mocht je ervoor kiezen om bevroren frikandellen te bakken, dan vereist dit een iets langere baktijd. In dit geval zou een tijdsbestek van 12 tot 15 minuten geschikt moeten zijn.
 • Controle: Na de aanbevolen baktijd is het verstandig om even een moment te nemen om de frikandellen te controleren. Door de uiteenlopende merken en formaten kan de perfecte baktijd variëren. Prik voorzichtig in een van de frikandellen om te voelen of deze van binnen goed warm is. Als je merkt dat ze nog niet helemaal naar wens zijn, geef ze dan gerust nog enkele minuten extra in de airfryer.
 • Opdienen: Wanneer je tevreden bent met de garing van je frikandellen, haal je ze met zorg uit de airfryer en leg je ze op een voorverwarmd bord. Voor de finishing touch kun je ze serveren met je favoriete saus, of dat nu een romige mayonaise, een pittige curry of een speciaalsaus is.

Jan

Jan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo