Het Airfryer receptenboek

Ontzettend veel kook-, bak-, grill- en frituurfanaten hebben inmiddels in de gaten hoe veelzijdig de Airfryer is. Wanneer je een Airfryer XL hebt kan je zelfs voor meerdere personen een smakelijk éénpansgerecht bereiden. Er is geen, of zeer weinig olie nodig voor de snacks en gerechten die anders onder de noemer ‘vette hap’ vallen. Nog niet eerder is het zo gemakkelijk geweest om gezonder te gaan eten. Ook is die hardnekkige frituurlucht van vroeger voorbij. Zelfs als je de keuken in de woonkamer is kan je uitgebreid frieten fryen, zonder wekenlang naar snackbar te ruiken.

De Weight Watchers weten het wel
’s Lands bekendste afvalvereniging heeft de Airfryer inmiddels ontdekt. Bij de Weight Watchers streven ze er naar om op verantwoordelijke manier blijvend af te vallen. Dus stapje voor stapje en met het invoeren van kleine veranderingen. Mensen komen samen, sporten samen en inspireren elkaar om bewust te eten. Ze gaan mee met de tijd en integreren nieuwe dingen die behulpzaam kunnen zijn.

Zo hebben ze ook de Airfryer geïntroduceerd. Met de Airfryer kan je gewoon dezelfde snacks eten als eerst, alleen zijn ze nu vetarm. Wat wil je nog meer? Makkelijker kan toch niet? Er staan inmiddels heel wat Weight Watchers Airfryer recepten op internet. Mensen inspireren teamgenoten met Airfryer recepten op YouTube, ze vullen Facebook met Airfryer recepten en posten  nieuwe ontdekkingen waar mogelijk. Airfryer inspiratie is overal te vinden!

Vis freyen is heel gezond

visfilet op gril schaal

Vis bevat ontzettend veel goede stofjes voor een mensenlichaam. Het zit boordevol omega 3 vetzuren, vitamine A, D, B12, jodium, selenium en zink. Het regelmatig eten van vis schijnt een positieve invloed te hebben op de hersenen, de huid en de ogen. Met andere woorden, een visje mag eigenlijk niet overgeslagen worden. Ik raad je aan om te gaan experimenteren en zelf Airfryer recepten met vis te bedenken. Hieronder alvast een eenvoudig voorbeeld dat je kan gebruiken als basis voor een uitgebreider recept. Je kunt een uitje toevoegen, peterselie, dille of wat dan ook. Probeer ook eens uit hoe je het vindt om een visje te grillen in een Airfryer grillpan of op een grillrooster.

Kabeljauwfilet uit de Airfryer
Ingrediënten:  Een flinke kabeljauw, 1 eitje, 50 gram paneermeel, zout en peper.

Doe de zout en peper door de paneermeel en spreid het uit op een plat groot bord. Verwarm de Airfeyer voor op 180 graden. Smeer de vis in met het geklopte eitje en druk hem met beide kanten in het paneermeel. Knip een stukje bakpapier uit en leg dit in het mandje in de  voorverwarmde Airfryer.

Leg de met paneermeel besmeerde vis erop en stel de freyer in op 10 minuten op 180 graden. Controleer halverwege of het allemaal goed gaat. Na 10 minuten draai je de vis om en bak je hem nog een minuut of 3.

Het meest veelzijdige stukje vlees

Kip is ondanks de vele slechte verhalen over het ongelukkige plofje, nog steeds een populair stukje vlees in de Nederlandse keuken. Het zachte, magere vlees is makkelijk te combineren met de Hollandse pot. Ook is hij een smakelijke toevoeging op bijvoorbeeld een pizza. Er zijn ontzettend veel Alfreyer recepten met kip. Hier een smakelijk voorbeeld:

Kipfilet met tuinkruidenboter
Ingrediënten: 2 kipfilets, een bakje tuinkruidenboter, 2 eieren, 1 of 2 teentjes knoflook uit de pers, zout en peper

Knip een stukje bakpapier of aluminiumfolie en leg deze in het mandje van de Airfryer. Verwarm voor op 180 graden. Kruid de filets met peper en zout en leg deze 10 minuten in de freyer. Daarna haal je de filets eruit en leg je ze in een kleine schaal die in de freyer past. Klop de eieren met de knoflook en de kruidenboter en giet dit over de kipfilets, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met het mengsel.

Zet de schaal opnieuw in de Airfryer voor ongeveer 8 minuten op 180 graden. Als er een bruin korstje verschijnt is hij klaar. Deze kip smaakt heerlijk bij aardappeltjes, groente, of een salade.

Aardappelen in de Airfryer

Veel mensen vinden het lastig om verse aardappelen in de Airfryer te bereiden zonder dat ze droog worden. Wat is nu de truck? Je snijdt de aardappelen in stukjes en laat ze weken in water.

Ingrediënten: Verse aardappelen, olijfolie en knoflookpoeder of zoete aardappelen, kokosolie en tijm
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer twee centimeter. Zet ze een half uur lang in een bakje met water en een snufje zout. Droog de aardappelstukjes af en smeer ze in met olijfolie en knofookpoeder.

Bak de blokjes aardappel ongeveer 10 minuten op 180 graden , schud ze om en bak de aardappelpartjes nog een kwartier op 180 graden in de Airfryer. Controleer halverwege de twee tijdframes.

Aardappelbolletjes uit de Airfryer
Deze smakelijke aardappelbolletjes zijn het allervriendelijkst voor luie keukenprinsen en prinsessen die hun maag graag moeiteloos willen vullen. De bolletjes zijn van te voren op smaak gebracht en bak-, of Airfryer-ready gemaakt. Ze komen uit de diepvries en zijn dus ijskoud.

Ingrediënten: Aardappelbolletjes. Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Doe daarna de aardappelbolletjes in het mandje en stel de tijd in op 10 minuten. Schud ze halverwege een keertje om. De bolletjes doen het ook goed op een feestje, als vegetarisch alternatief voor de bitterbal. Een lekker sausje erbij en klaar!

Bijna geheel vetvrije frieten

Als je op een feestje bent en je begint over de Airfryer, is het allereerste onderwerp waar mensen over beginnen vaak de frieten. De vetvrije friet is het meestbesproken onderwerp als het gaat over de Airfryer. Dit is natuurlijk geheel onterecht, gezien het zo’n multi-functioneel ding is, maar het is wel waar het allemaal mee begonnen is en… om heel eerlijk te zijn, waar hij nog het meeste voor gebruikt wordt. Dat lijkt misschien jammer, maar is helemaal niet erg! Nederlanders zijn nou eenmaal dol op patat! Hoe doe je dat nou eigenlijk met die frieten uit de Airfryer?

Verse friet uit de Airfryer
Ingrediënten: Verse aardappelen, een zelfgekozen olie. Schil de aardappelen en snijd er patatjes van. Laat ze 30 minuten in koud water weken. Droog ze voorzichtig af. Doe de frietjes in een tupperware bakje met een eetlepel olie erbij. Doe de deksel erop en schud voorzichtig zodat elk frietje bedekt wordt met de olie. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden en leg daarna de friet in het mandje, eventueel met een deksel erop.

Bak de friet ongeveer 30 minuten op 180 graden. Het blijft even proberen, per aardappelsoort, per frietjesdikte en per Airfryermerk kan de tijd en de temperatuur iets verschillen. Controleer daarom regelmatig hoe het er voor staat met de patatten. Zijn ze na 30 minuten nog niet lekker krokant, verleng de tijd dan telkens met 5 minuten.

Friet van voorgekookte aardappelschijfjes uit de Airfryer
Bij de Albert Heijn kan je zakjes met voorgekookte aardappelen kopen. Ontzettend handig voor de ietwat luie snackliefhebber, die toch graag het gevoel wil hebben volledig verse friet te eten.

Ingrediënten: voorgekookte aardappelschijfjes, zout en olie naar keuze. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Snijd de schijfjes in frietjes en doe er eventueel wat zout en olie op. Doe de frietjes 10 minuten lang in het mandje in de fryer op 180 graden. Na 5 minuten even kijken hoe het er mee gaat en omschudden. Als de patatjes na 10 minuten nog niet naar wens zijn, de tijd met 5 minuten verlengen.

Gezonde groente uit de Airfryer

Behalve aardappelen kan je ook heel gemakkelijk allerlei soorten groenten bereiden in de Airfryer. Broccoli, asperges, worteltjes en bloemkool kunnen allemaal avondetenproof bereid worden. Een interessante manier om groente in de freyer te bereiden is stomen:

Ingrediënten: Groente naar keuze. Snijd de groente in kleine blokjes en doe ze in een bak met koud water. Laat drie minuten weken. Giet het water eraf en doe ze in een voorverwarmde Airfryer. Stoom ze in 5 minuten gaar op 200 graden.

Geroosterde broccoli
Ingrediënten: een stronk broccoli, olijfolie, peper en zout. Snijd de broccoli in stukken en doe in een bakje met een eetlepel olie, zout en peper erbij. Sluit het bakje met de deksel en schud voorzichtig tot alle stukken bedekt zijn met een dun filmpje olie. Doe vervolgens de broccoli in het mandje van de Airfryer en stel deze in op 200 graden. Rooster ze 20 minuten en schud na 10 minuten het mandje even goed om.

Gegrilde groenten
Ben je in het bezit van een grillpan of een grillrooster voor de Airfryer, dan kan je groenten roosteren! Het ziet er altijd erg vrolijk en gezond uit als er een bord met groentenspiesjes op de tafel staat. Maak wat leuke kleurencombinaties als je de spiesjes samenstelt.

Ingrediënten: Groenten naar keuze, (bijvoorbeeld tomaatjes, een groene en een gele paprika, gekookte bieten, kleine uitjes, wortel en courgette) olijfolie

Snijd de groenten in mooie stukken en de kleine uien doormidden, terwijl de oven op 200 graden aan het voorverwarmen is. Hussel de groenten in een bakje met olijfolie tot ze allemaal bedekt zijn. Rijg vervolgens leuke groentencombinaties aan de spiesjes. Grill ze 8 minuten in de Airfryer op 200 graden. Serveer met een lekkere saus.

Oliebollen versus Airbollen

airbollen

Rond de jaarwisseling kom je er in Nederland bijna niet onder uit. De oliebol. Een klamme vette deegbol die als een steen op de maag ligt. Ja, we associëren dit vreemde gerecht met de feestelijke afsluiting van het oude jaar en misschien zijn we ze daardoor wel lekker gaan vinden. Een flinke dot poedersuiker erop en kauwen maar. Het is niet voor niets dat de meeste mensen rond die tijd besluiten eerst maar weer eens op dieet gaan.

De laatste dagen van het jaar zijn vooral erg lastig voor mensen die al op dieet zijn en er net een paar kilo’s af hebben weten te krijgen. Gelukkig is het met de komst van de Airfryer niet meer noodzakelijk om in een hoekje te gaan staan met een droge kaasstengel. De Airbol is de gezondere versie van de oliebol! Hoe gaat het bereiden van zo’n luchtbol nu in z’n werk?

Airbollen in de Airfryer
Ingrediënten: Een zak originele oliebollenmix, 400 ml lauwwarm water, 1 eetlepel zonnebloemolie, 7 gram gedroogde gist, 100 gram bloem, 250 gram rozijnen/krentenmix, sprayflesje met olie, 25 gram poedersuiker.

Meng de oliebollenmix, het water, de gist en de rozijnen. Kneed het tot er een stevig deeg is ontstaan. Je kunt hier ook een keukenmachine voor gebruiken.

Maak een schone theedoek vochtig en dek de bak met het deeg af, zodat het kan rijzen. Na een uur kan je het gebruiken. Pak een groot plat bord en doe daar de bloem en de poedersuiker op. Gebruik een ronde ijslepel om bollen van het deeg te maken. Rol deze door het poeder. Bespuit vervolgens de bollen met wat olie, dit zorgt ervoor dat ze een smakelijk kleurtje krijgen. Doe de bollen in viertallen in de op 200 graden voorverwarmde Airfryer en bak ze 5 minuten. Draai ze om en bak ze daarna nog eens 5 minuten.

Is dit niet een prachtig alternatief voor de oliebol? Je hebt wel een lange adem nodig om ze te bereiden, aangezien ze per 4 gemaakt worden, maar ach, de meeste mensen hebben rond oud en nieuw toch vakantie.

Het internet is één groot Airfryer kookboek

De Airfryer heeft een keur aan mogelijkheden. Toets ‘ Airfryer recepten’ in op Google en je hebt zo een Airfryer kookboek gevonden. Mensen met blogs delen hun recepten en ervaringen. Philips heeft zelfs een Airfryer receptenpagina op Facebook. Of je nu frikandellen, drumsticks of kroketten in de Airfryer wilt bereiden. Gehaktballen of een biefstuk, asperges of een quiche, er is altijd wel een recept voor te vinden. Mocht je bot vangen en er niet uitkomen, laat dan de kunstenaar in jou naar buiten komen en een geheel nieuw gerecht bedenken.>

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo