Hoe lang moeten kippenvleugels in de airfryer?

Kippenvleugels zijn een superlekkere, veelzijdige traktatie. Eigenlijk kun je alle kanten op met kippenvleugels. Je kunt ze bijvoorbeeld als bijgerecht serveren bij een lunch met een frisse salade, maar ook als snack voor ’s avonds bij de T.V. doen ze het goed. Op een feestje wordt ook iedereen blij van heerlijke kippenvleugels. In het verleden moest je kippenvleugels in de oven grillen en dat duurde vaak lang. Daar heb je nou eenmaal niet altijd de tijd voor. Gelukkig kun je nu gewoon je kippenvleugels in de airfryer snel gaar en super lekker krijgen!

Maar hoe werkt dat eigenlijk als je kippenvleugels in een airfryer wilt klaarmaken? Als je bijvoorbeeld patat koopt voor in de airfryer, dan is die patat al voorgebakken in frituurvet. Er zit dus al een laagje frituurvet om je patat heen als je het koopt in de supermarkt. In je airfryer kookt dus als het ware je patat weer in datzelfde frituurvet gaar.

Maar bij kippenvleugels is dat natuurlijk niet het geval, daar zit nog geen laagje vet of olie omheen. Een kippenvleugel bevat gelukkig wel veel vet, dat is precies wat hem zo lekker maakt. Als je een kippenvleugel in de airfryer gaar wilt krijgen, kun je dat per verschillende manieren doen.

Gemarineerde kippenvleugels koop je kant en klaar bij de poelier, zie zijn het allerlekkerst. De poelier adviseert vaak dat de kippenvleugels tenminste 45 minuten in de oven moeten. Maar door de opkomst van de airfryer hoeft dat nu niet meer! Je kunt gewoon je gemarineerde kippenvleugels van de poelier in de airfryer klaar maken.

Maak je liever zelf je marinade dan die van je poelier te gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn meer dan genoeg recepten te vinden online. Varieer eens met ketjap, sate marinade kruiden, sriracha saus en limoen, of citroen en zwarte peper. Probeer wel altijd wat olie in je marinade te doen voor extra sappige kippenvleugels uit de airfryer.

Zorg ervoor dat je niet meer dan één laagje kippenvleugels liggen, vaak is dat een stuk of 14 tot 16 kippenvleugels tegelijk. Doordat de marinade van de poelier ook olie bevat, zal de kip heerlijk smeuïg worden. En dat in slechts 15 minuten, als ze tenminste niet te koud zijn! Bevroren kippenvleugels kun je het best eerst ontdooien voor je ze in de airfryer doet.

Als je daarvoor geen tijd hebt, kun je proberen om ze eerst op 150 graden 15 minuten in je airfryer te verhitten. Dan zullen ze sneller ontdooien, maar niet te snel bakken. Anders loop je de kans dat ze van binnen rauw zijn en van buiten gaar, en daarmee moet je oppassen met kip. Zijn ze na 15 minuten op 150 graden ontdooid, kun je daarna je normale bereidingstijd van 15 minuten op 180 graden instellen om ze lekker gaar te krijgen.

Zet je airfryer op 180 graden en laat je kippenveugels in 15 minuten heerlijk gaar worden. Kijk na 15 minuten of ze lekker krokant zijn geworden, en zo niet, zet dan de airfryer op 190 graden en laat ze nog 2 of 3 minuten extra bakken. Een kippenvleugel moet sappig, maar ook krokant zijn. Een heerlijke combinatie!

Als je liever ongemarineerde kippenvleugels uit de airfryer wilt hebben, kan dat natuurlijk ook. Je legt ze dan gewoon één rij dik neer en op 180 graden en kijkt na 15 minuten of ze gaar en knapperig zijn. Als ze aan de droge kan zijn, kun je er met een kwastje wat olijfolie op strijken. Dan laat je ze nog een minuut of 3 extra bakken om ze een mooie glans te geven. Geniet ervan!

 

Jan

Jan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo