Kan je eten opwarmen in de airfryer?

Een airfryer komt goed van pas als je voedsel wilt bereiden. Maar wat als je restjes hebt van de dag ervoor, kan je ze dan terug opwarmen in de airfryer? En is het mogelijk om kant-en-klare erin op te warmen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Voedsel opwarmen in een airfryer

Eten opwarmen in een airfryer is mogelijk. Dit doe je het best met een airfryer die over een opwarmfunctie beschikt. Zo droogt het eten niet uit. Maar ook als je airfryer deze functie niet heeft, kan je er eten in opwarmen. Het is dan wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Hieronder geven we je enkele nuttige tips!

Tip 1: Stel een matige temperatuur in

Wil je kant-en-klare maaltijden of restjes opwarmen in de airfryer? Dan mag je de temperatuur niet hoger instellen dan 150 graden. Zo is er veel minder kans dat je voedsel uitdroogt.

Tip 2: Gebruik accessoires

Als je eten wilt opwarmen in de arifryer, is het belangrijk om daarvoor extra accessoires te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een spatdeksel gebruiken om je voedsel mee af te dekken. Dit zorgt voor minder uitdroging en een gelijkmatige garing. Een bakblik is ook een handige accessoire voor het opwarmen van je eten.

Tip 3: Warm niet elk soort voedsel op

Het meeste voedsel kan je opwarmen in de airfryer, maar sommige dingen warm je beter op in een pan of pot. Zo is het niet aangeraden om ingeblikte spinazie of sperziebonen uit een pot in de airfryer te plaatsen. Er zijn nog enkele andere dingen die je beter niet in de airfryer opwarmt.

Eten dat je beter niet opwarmt in de airfryer

Zoals je hierboven kon lezen, kan je niet zomaar elk soort voedsel opwarmen in de airfryer. Voeding uit blik plaats je dus beter niet in de airfryer. Kant-en-klare gerechten kunnen wel, maar ook niet elk gerecht kan zomaar in de airfryer opgewarmd worden.
Een ovenschaaltje met pasta kan je bijvoorbeeld perfect opwarmen in dit toestel, maar een maaltijd met spinazie, doperwtjes, sperziebonen en aardappelen is al iets moeilijker. Dit soort gerechten kan uitdrogen waardoor het niet meer zo lekker is.

De beste accessoires voor het opwarmen van eten in de airfryer

Als je je eten opwarmt in de airfryer, heb je de meeste slaagkans indien je accessoires gebruikt. Een bakblik is dus onmisbaar, want het heeft een dichte bodem waardoor je voedsel gelijkmatig warm wordt. Maar er zijn nog enkele andere accessoires die het opwarmen vergemakkelijken. Hieronder een overzicht!

Ovenschaal

Een ovenschaal kan je gebruiken als je geen bakblik in huis hebt. Je kiest dan het best voor eentje dat gemaakt is uit glas of aardewerk. Zorg er wel voor dat het niet te groot is, zodat de warme lucht goed kan blijven circuleren.

Spatdeksel

Het spatdeksel kan je over je gerecht heen plaatsen om zo te voorkomen dat het uitdroogt, aankoekt of verbrandt.

Keukenthermometer

Het is ook geen slecht idee om een keukenthermometer bij de hand te nemen wanneer je eten in de airfryer opwarmt.

Zo kan je zien of je eten een goede temperatuur bereikt heeft. Een keukenthermometer is natuurlijk geen verplichting, maar het kan je zeker helpen!

Werkt een airfryer zoals een magnetron?

Er wordt weleens gedacht dat een airfryer vergelijkbaar is met een magnetron, maar eigenlijk is dat niet zo. Beide toestellen werken wel met hete lucht, maar die hete lucht wordt op een andere manier gecirculeerd. Een airfryer verwarmt je eten namelijk van buitenaf en werkt aan de hand van een verwarmingselement.

Bij een microgolfoven wordt je maaltijd van binnenuit verwarmd. Dat betekent dus dat je eten met een airfryer eerder warm wordt langs de buitenzijde dan langs de binnenzijde, waardoor het sneller uitdroogt. Voor het opwarmen van gerechten is een magnetron dus de beste optie. Maar als je dit toestel niet in huis hebt, kan je onze bovenstaande tips volgen en zo toch nog je eten opwarmen in de airfryer!

Jan

Jan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo