Wat maakt koken in de airfryer gezonder?

Tegenwoordig is het belangrijk dat je gezond en bewust eet, wat soms nog een uitdaging kan zijn. Zo is het eten van friet en snacks soms echt uit den boze, omdat het uit de frituurpan komt. Maar wat nu als je friet, snacks en andere voedingsmiddelen makkelijk en gezond kan bereiden, op een manier die iedereen lekker vindt (ook kinderen)? Om die reden vindt je in dit artikel informatie over de airfryer, en hoe het koken ermee je leven een stuk gezonder maakt.

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een elektrisch apparaat, waarmee je voedingsmiddelen kunt bakken door middel van lucht. Door de hete lucht wordt het voedsel gebakken, zonder gebruik van boter, olie of vet. In dat opzicht verscheelt het ook van een frituurpan, omdat je geen gebruik maakt van extra toevoegingen (uiteraard kun je je voedsel wel kruiden).

Wat maakt koken in een airfryer gezonder?

fried chicken in airfryerOmdat het grootste verschil tussen een airfryer en een frituurpan het weglaten van olie, vet of boter is, kook je automatisch ook een stuk gezonder. Hete lucht voegt namelijk niets toe aan je eten, waardoor je wel alle smaak en structuur behoudt, maar het niet ongezonder wordt. Dit is ideaal wanneer je wilt afvallen of gewoon gezond wilt eten, omdat je nog steeds friet kunt bakken, maar dan zonder frituurvet. Ook is het bekend dat je voedsel juist knapperiger wordt door lucht, dan door olie of vet. De luchtcirculatie in de airfryer zorgt er namelijk voor dat er geen vloeistof in je eten kan komen, waardoor het zompig en vet wordt.

Andere voordelen van een airfryer

Naast het niet gebruiken van ongezonde vloeistoffen en de knapperigheid, zijn er nog andere voordelen verbonden aan een airfryer. Hieronder staan ze voor je op een rijtje:

  • Een airfryer is heel snel opgewarmd, wat ideaal is als je plots veel eters of erge haast en honger hebt. Een frituurpan moet toch wat langer opwarmen, wat dus ook meer tijd kost. Qua tijdsbesparing is een airfryer dus ideaal!
  • Ook is een airfryer door het gebruik van lucht geurloos, en zorgt dus niet voor de bekende frituurlucht. Hierdoor hoef je niet buiten in de kou friet te bakken, maar kun je gewoon binnen kokkerellen.
  • Daarnaast is een airfryer makkelijk schoon te maken, omdat de onderdelen gewoon in de vaatwasser kunnen. Ook zit je zonder het geknoei met vet en olie, en hoef je niks te verversen. Dat is extra gemak en minder werk.
  • Qua tijd is een airfryer ook erg handig. Je hebt namelijk te maken met een ingestelde tijd, waardoor je niet constant je eten in de gaten hoeft te houden. Dit is fijn als je het druk hebt met andere zaken.
  • Naast friet en snacks, kun je nog veel meer bakken in een airfryer. Het is namelijk een samenstelling tussen een oven en een frituurpan. Dus ook groenten en broodjes, maar ook bijvoorbeeld cake en ander gebak kan perfect worden gebakken in een airfryer. De mogelijkheden zijn eindeloos (en een stuk gezonder)

Nu je dit artikel hebt gelezen, ben je vast een stuk wijzer geworden over een airfryer. Wil je gezonder koken, en ook nog eens lekker? Wellicht is een airfryer in de toekomst een goede keuze voor je!

Jan

Jan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo