Airfryer schoonmaken: meteen reinigen is de boodschap

De Airfryer doet in steeds meer huishoudens zijn intrede. Gezonde frituur, wat wil een mens nog meer? Maar, zoals zo vaak met handige apparaten die tijd besparen en de gezondheid een boost geven; de airfryer schoonmaken vraagt een beetje extra aandacht. Om schoonmaak-strubbelingen te voorkomen is het aan te raden om na gebruik, wanneer hij nog een beetje warm is, de bak, met daarin het mandje, direct te vullen met een warm sopje. Je kan de lade gewoon weer dicht doen en erbij weg lopen. Het warme water zal z’n werk doen. Als je later weer terugkomt, spoel je de achtergebleven etensresten er zo van af.

Natuurlijk zijn er mensen die zo enthousiast zijn over hun culinaire creatie, dat ze enkel nog denken aan het nuttigen ervan. Na het vreugdevol verorberen van hun healthy snack, borrelen ze gezellig na en vergeten volledig dat er nog moet worden afgewassen.

Aangekoekte restjes mild behandelen
Wanneer je de Airfryer na een aantal malen gebruik voor het eerst wil schoonmaken, heb je een veel grotere kans op hardnekkig aangekoekte korstjes. Ga in dit geval nooit of te nimmer over op radicale middelen als een schuursponsje of extreem sterke schoonmaakmiddelen. Om de anti-aanbaklaag niet te beschadigen, zal je geduldig en zachtaardig te werk moeten gaan.

Zet de hele opvangbak in warm water met afwasmiddel. Doe daarna het mandje erin. Laat ongeveer 15 minuten weken en gebruik een zachte afwasborstel, of een sponsje om de dikste aangekoekte delen zachtjes te verwijderen. Wanneer je dit gedaan hebt, spoel je het water met de etensresten weg en maak je een nieuw sopje, waar je opnieuw de lade en het mandje wast. Zitten er nog steeds aangekoekte resten op?  Laat het sopje eerst weer een kwartiertje weken voor je weer gaat boenen met de zachte afwasborstel of het sponsje.

Het schoonmaken van de bak en de mand

Omdat je er misschien nu al tegenop ziet om meerdere onderdelen schoon te maken kunnen we je nu alvast geruststellen, ze kunnen gewoon in de afwasmachine. De Airfryer is gemakkelijk te ontdoen van zowel de opvangbak als de mand. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is alles in de afwasmachine te zetten en alles is weer schoon. Deze onderdelen zijn voor het gebruik in deze schoonmaakmachine ontworpen en lopen dus geen schade op. Wanneer je deze niet in bezit hebt hoef je deze onderdelen slechts 10 minuten te laten weken in warm water met wat afwasmiddel. Daarna is het voldoende om de onderdelen licht te borstelen met een afwasborstel.

Hardnekkig vuil verwijderen

Het kan altijd voorkomen dat er bepaalde resten zijn achtergebleven welke zeer lastig weg te krijgen zijn. Om je Airfryer toch mooi schoon te houden kun je volgens Philips het volgende plan toepassen: je legt aluminiumfolie in je Airfryer en laat daar vervolgens een klein laagje water in lopen. Hierna leg je enkele partjes limoen of citroen op het folie. Gedurende 9 minuten zet je de Airfryer nu aan op 180 graden. De limoen of citroen zal ervoor zorgen dat het vet oplost en op het aluminiumfolie zal blijven liggen. Dit voorkomt beschadiging aan het apparaat. Na de 9 minuten verwijder je alles en maak je de binnenkant goed droog. Voor meer tips met betrekking tot je airfryer schoonmaken kun je terecht op de Philipswebsite.

Verwarmingselement airfryer schoonmaken

verwarmingselement schoonmaken

Het spiraalvormige verwarmingselement zit bevestigd in de Airfryer. Het is niet de bedoeling om deze te verwijderen ten behoeve van het schoonmaakgemak.  Om dit onderdeel schoon te kunnen maken moet je eerst de opvangbak met het mandje uit de Airfryer halen. Vervolgens draai je het apparaat om en zet je hem op z’n kop neer. Neem een warme vochtige doek en poets de vlekken weg. Om de lastige hoekjes te bereiken kan je een wattenstaafje of een zachte (kinder-) tandenborstel gebruiken. Ook hier kan je beter geen sterke schoonmaakmiddelen gebruiken, de resten kunnen door de verhitting in je eten terechtkomen.
Voelt het toch niet lekker fris om alleen met water schoon te maken? Je kunt eventueel een beetje bakingsoda vermengen met warm water en hiermee aan de slag gaan.

Methode twee om het verwarmingselement reinigen
Een andere schoonmaakmethode is met een spuitflesje.  Vul het flesje met warm water of de eerder genoemde baking soda oplossing en spray de spiraal in. Neem gelijk even de rest van de binnenkant mee. Laat een minuutje intrekken en zet de Airfryer weer rechtop. Wacht een half uurtje en herhaal deze stappen.

Na de tweede 30 minuten vul je de pan met de mand met water. Je stelt de Fryer in op 20 minuten op 200 graden. Als dit is gebeurt, haal je de lade met de mand er weer uit en laat alles afkoelen tot het aangenaam warm voelt. Draai de Airfryer weer om. Poets alles schoon met een warme natte doek en laat de laatste vochtresten drogen aan de lucht.

En er zijn nog meer mogelijkheden!
De laatste methode om het verwarmingselement van de Airfryer te reinigen is misschien wel de leukste! Haal het mandje uit de lade en leg een stuk aluminiumfolie op de bodem van de lade. Giet er vervolgens een laagje water van ongeveer 2 milimeter op. Zet het mandje er weer in. Pel een limoen of een citroen en snijd de partjes in stukjes. Leg deze in het water.
Je kunt ook gewoon kant en klaar citroensap kopen en in een kopje in de fryer zetten, leg wel het aluminiumfolie op de bodem.

Zet de Airfryer voor een kleine 10 minuten aan op 180 graden. Het vet smelt en valt op de folie. Laat het apparaat een beetje afkoelen en veeg met een warme natte doek met groot gemak de vetresten weg. Even nadrogen met een droge doek. Een voordeel van deze methode is dat het meteen eventuele muffe geurtjes verwijderd.

Wat een gedoe allemaal, ik gooi het in de vaatwasser!

De mand en de pan van de Airfryer kunnen gewoon in de afwasmachine gezet worden. Ook eventuele accessoires kunnen mee met de grote vaat. Heel handig, maar er zijn mensen die het schoonmaken op deze manier ten stelligste afraden . Het agressieve reinigingsproces van de machine zorgt voor een versnelde slijtage van de anti-aanbaklaag. Een ieder zal dit voor zichzelf moeten beslissen. Maar af en toe een keertje?  Ach, dat moet toch kunnen?