Wat kun je doen met een Airfryer?

Tristart cripy airfryerAls je nog niet zeker weet of een Airfryer ook voor jou een uitkomst zou kunnen zijn dan kun je even kijken naar de volgende informatie en zelf je conclusies trekken. Je kunt met een Airfryer namelijk veel meer dan je waarschijnlijk zult denken. Het is een nieuwe manier van koken en zorgt voor veel gemak in de koken.

Een Airfryer werkt eigenlijk precies het hetzelfde als een oven of frituurpan. Al het eten wat je daar normaal gesproken in bereidt kan ook heel lekker klaargemaakt worden in een Airfryer. Het voordeel is dat het zelfs nog veel sneller gebeurt dan in eerdergenoemde voorwerpen. Je hoeft bijvoorbeeld geen eeuwen te wachten tot je oven warm genoeg is om te beginnen met koken. Dit scheelt veel tijd.

Wanneer je eten klaarmaakt met behulp van een Airfryer dan weet je zeker dat je eten lekker krokant wordt aan buitenkant. Uiteraard is de binnenkant wel smeuïg en zacht. Je verliest hiermee ook geen smaken en dat is het allerbelangrijkst bij het bereiden van eten. Er wordt op deze manier ook geen olie of boter of vet gebruikt. Dit maakt je maaltijd per instant al een heel stuk gezonder.

Een Airfryer die bij je past
Dit klinkt misschien gek maar is best logisch. Een groot gezin heeft nou eenmaal meer eten te bereiden en dan is een grotere Airfryer wel zo handig, een XL Airfryer zou hiervoor bijvoorbeeld heel geschikt zijn. Wil je er alleen of met slechts enkele mensen gebruik van maken dan kun je een normaal maatje proberen. Stop hem hoe dan ook nooit te vol, dan werkt hij niet naar behoren.

Zo gebruik je een airfryer

Zoals bij zoveel nieuwe apparaten het geval is, weet je bij de aanschaf van een airfryer waarschijnlijk niet meteen hoe alles werkt. Daarom is het handig om in de airfryer gebruiksaanwijzing te kijken. Daar staat precies in hoe je hem aanzet en in kunt stellen. Ook de juiste standen staan er vaak in beschreven, bijvoorbeeld welke temperatuur je nodig hebt om je frietjes krokant te bakken. Als je een tweedehands airfryer koopt of je per ongeluk de gebruiksaanwijzing weg hebt gegooid, is er nog geen man overboord. Airfryers zijn ontworpen om gemakkelijk in gebruik te zijn, zodat iedereen zonder problemen eten klaar kan maken.

Alle airfryers werken ongeveer hetzelfde. Ze zijn opgebouwd uit een groot apparaat, een mandje voor het eten en iets van een bakje waarin het overtollige vet terecht komt. Dat mandje plaats je in de airfryer en is eigenlijk hetzelfde als het mandje van de frituur. Een groot voordeel van een mandje in plaats van een bakplaat of een braadslee is dat de lucht er overal doorheen kan. Omdat dat de manier is waarop je eten knapperig wordt, is het heel belangrijk dat dat goed werkt. Ook moet je het mandje er gemakkelijk uit kunnen halen en weer in kunnen zetten. Daarnaast zijn airfryers uit onderdelen opgebouwd die allemaal snel schoongemaakt kunnen worden. Dat maakt airfryers erg gebruiksvriendelijk.

 

Hete luchtverplaatsing

 

Aan en uit

De meeste airfryers moet je zelf aan en uit zetten. Sommige exemplaren hebben, net als sommige ovens, een functie waarbij hij vanzelf uitgaat als hij klaar is. Dat is wel zo handig, omdat je op die manier voorkomt dat je eten aanbrandt als je bijvoorbeeld de timer niet af hoort gaan of als je even geen tijd hebt om het eten eruit te halen. De knop om je airfryer aan en uit te zetten, zit meestal op de voorkant. Daarnaast zitten vaak knopjes waarmee je de temperatuur en de tijd in kunt stellen. Die zijn beide ook erg belangrijk, omdat de temperatuur per etenswaar verschilt. De tijd zorgt ervoor dat je precies weet hoe lang het eten er in moet en wanneer het klaar is, zodat het niet rauw of juist verbrand is.

Eten klaarmaken

Het klaarmaken van eten is heel simpel. In de airfryer gebruiksaanwijzing staat vaak een lijst met daarop aanbevolen temperaturen en kooktijden per gerecht. Dat is vooral handig als je iets klaar wilt maken wat niet speciaal voor de airfryer geproduceerd is. Tegenwoordig zijn er namelijk allerlei verschillende merken die speciale frietjes en snacks voor de airfryer hebben. Je kunt ook heel goed ander eten klaarmaken in de airfryer, maar dan is het wel van belang om goed te kijken naar de temperatuur en kooktijd die je kiest. Iets wat je normaal gesproken in de oven klaarmaakt op bijvoorbeeld 200 graden voor een halfuur, kan in de airfryer opeens maar 20 minuten op 180 graden moeten bakken. Het is dus een kwestie van proberen en ervaringen van anderen op te zoeken die het al een keer gedaan hebben, experimenteer met de baktijden. Zo voorkom je teleurstellingen doordat het apparaat niet doet wat jij verwacht. Een airfryer is namelijk een hele sterke kleine heteluchtoven, waardoor het goed mogelijk is dat je andere temperaturen en kooktijden aan moet houden.

Soorten airfryers

De airfryer gebruiksaanwijzing verschilt uiteraard ook per airfryer. Er zijn vele verschillende soorten airfryers op de markt. Die verschillen zitten natuurlijk in de merken, maar kunnen ook komen door hoe snel de airfryer warm wordt, hoe groot de airfryer is en natuurlijk het materiaal waar het van gemaakt is. Ook de functies die erop zitten verschillen per airfryer. Bij de één kun je enkel de temperatuur en tijd instellen, terwijl er bij de ander hele programma’s ingebouwd zitten die je frietjes automatisch voor je bakken. Het is dus belangrijk om bij de aanschaf rekening te houden met waar je de airfryer voor wilt gebruiken en hoe vaak je van plan bent hem te gebruiken. Ook je gezinsgrootte speelt een rol, omdat je dezelfde airfryer vaak ook in meerdere formaten kunt krijgen.

 

 

Bestellen of afhalen

Om jezelf blij te maken met een Airfryer hoef je alleen maar naar de dichtstbijzijnde winkel te gaan waar ze apparatuur voor in huis verkopen. Uiteraard kun je ook online terecht bij vele webshops. Heb je iets minder te besteden dan kun je er ook tweedehands nog aan zien te komen. Om te kunnen vergelijken kun je altijd onze airfryer test eens bekijken.

 

 

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo