Zo zit een airfryer in elkaar

Het lijkt misschien een ingewikkeld apparaat, zo’n airfryer, maar dat is het helemaal niet. Het is een apparaat wat heel gemakkelijk te gebruiken is en ook heel gemakkelijk schoon te maken is. Dat betekent automatisch dat er niet al te veel losse onderdelen zijn, omdat het anders elke keer een hele puzzel zou zijn om de airfryer weer in elkaar te zetten. Dat zou niet bijdragen aan het gebruiksgemak natuurlijk. De buitenkant van de airfryer is gemaakt van plastic. Dit wordt niet heet, waardoor je geen brandwonden op kunt lopen als je per ongeluk tegen de airfryer aanstoot terwijl hij aan staat. Ook is het makkelijk schoon te maken, wat met bijvoorbeeld metaal lastiger gaat. Daar zie je al snel strepen op. 

Verwarmingselement

Verwarmingselement

Mandje

Om eten te kunnen bereiden in de airfryer, is het natuurlijk noodzakelijk dat je het ergens in kunt doen. Alle airfryers hebben daarvoor een mandje. Dat mandje kun je gemakkelijk uit de airfryer halen en er net zo makkelijk weer in terug doen. Het mandje zorgt ervoor dat de hete lucht, waarmee de producten gegaard worden, goed door het apparaat kan circuleren. Dat is erg belangrijk om een knapperig korstje te krijgen. Dit is dan ook meteen de reden dat je het mandje niet te vol mag leggen. Op die manier kan de hete lucht niet meer goed door de hele airfryer bewegen, waardoor een deel van het eten niet goed gaar wordt of geen knapperig korstje krijgt.

Lade

Hoewel je geen olie toe hoeft te voegen als je iets bereidt in de airfryer, is het toch belangrijk dat er iets is wat de eventuele olie op kan vangen. Zeker als je iets klaarmaakt waar van nature veel olie in zit, bijvoorbeeld bij het roosteren van een hele kip, is het erg prettig dat er een lade zit die de olie opvangt. Ook het vocht wat vrijkomt bij het bereiden van eten in de airfryer wordt natuurlijk opgevangen in de lade. Zeker bij groentes komt namelijk vaak vocht vrij. Als er geen lade zou zitten, zou je airfryer al snel aanbranden en kan je hem niet meer gebruiken. De lade is erg handig, omdat je hem er uit kunt halen. Op die manier kun je het vocht en de olie die vrij zijn gekomen simpelweg weggooien. Zo hou je je airfryer vrij van vieze luchtjes.

Bovenkant opengemaakt

bovenkant open

 

Accessoires

Naast de standaard onderdelen die bij de airfryer zitten, zijn er ook een aantal onderdelen die je er los bij kunt kopen. Zo is er de grillpan, die je kunt gebruiken in plaats van het mandje. In de meeste airfryers kun je er zelfs twee boven elkaar plaatsen. Op de grillpan kun je heel goed stukken vlees en vis, maar ook groentes klaarmaken. Ook is er een grillrooster, die uitermate geschikt is voor het klaarmaken van vleesspiesen. Doordat de warmte overal komt, hoef je die niet constant te draaien om een perfect resultaat te krijgen. De beste manier om spiesen klaar te maken is dus niet op de barbecue, maar in de airfryer. Ook kun je natuurlijk gebak klaarmaken in de airfryer, waar ook speciale muffinvormen voor verkocht worden. Je kunt zelfs speciale bakvormen krijgen voor cake die precies in de airfryer passen.

Schoonmaken

Alle onderdelen van de airfryer zijn gemakkelijk schoon te maken. De buitenkant kun je prima met een doekje met wat schoonmaakmiddel afnemen en dan blinkt hij weer als vanouds. De binnenkant, die bestaat uit de lade en het mandje, is helemaal uitneembaar. Die kun je dus ook heel snel schoonmaken. Dat kan zowel gewoon met een sopje met de hand, maar ze kunnen ook in de vaatwasser. Dat is helemaal snel en kost je geen moeite. Ook alle accessoires die je los kunt kopen, zijn gemakkelijk schoon te maken. Ze kunnen allemaal in de vaatwasser, waardoor koken met de airfryer iets wordt wat je dagelijks kan doen. Je hebt minder afwas dan wanneer je allerlei pannen en potten nodig hebt en bovendien is het veel sneller dan wanneer je de oven gebruikt.

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo