Airfryer snacks

De airfryer wordt het meest gebruikt voor het klaarmaken van producten die je voorheen allemaal in de frituur klaar zou maken. Hierbij kun je denken aan friet, maar ook aan de typische snacks die wij als Nederlanders graag eten bij friet. Kaassoufflés, frikandellen, kroketten, bamischijven… Je kunt het zo gek niet bedenken, je hebt tal van verschillende airfryer snacks. Een groot voordeel hiervan is dat dit eten normaal heel ongezond is door al het vet, maar er bij de airfryer helemaal geen vet gebruikt hoeft te worden. Dit eten is dus helemaal niet meer ongezond, maar gewoon vergelijkbaar met andere maaltijden die je in pannen klaarmaakt. Daar wordt zelfs vaak vet gebruikt, dus misschien is dit nog wel gezonder te noemen. Dat maakt de airfryer zeer geschikt voor dagelijks gebruik.

Vlees

vlees uit de airfryer

Je kunt niet alleen friet en snacks bereiden in de airfryer, ook vlees gaat prima. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kip, zowel kippenpoten als een hele kip. Vooral de hele kip is aan te raden, omdat het veel sneller gaat dan wanneer je het in de oven zou bereiden. De airfryer is zo ontwikkeld dat alles een hele zachte binnenkant krijgt en een perfect krokant korstje. Dat is dus uitermate geschikt voor kip, omdat je graag zacht vlees wilt met een krokant vel. Wat je ook in een airfryer klaar kunt maken, is biefstuk. Dat weten veel mensen niet, en doet ook bijna niet, maar het gaat fantastisch. Ook bij een biefstuk wil je namelijk een krokant korstje. Dat korstje wordt zo snel gevormd door de hete lucht, dat je een biefstuk kunt bakken zodat hij vanbinnen perfect medium rare is.

Vis

Misschien wordt je alweer verrast, maar ook vis kun je klaarmaken in de airfryer. Denk bijvoorbeeld aan zalm. Het zou goed kunnen dat je dat al een keer klaargemaakt hebt in de oven. Het wordt dan heerlijk mals en perfect gaar. Bij zalm is het contrast van het knapperige korstje en de zachte binnenkant zo lekker, dat je het na één keer proberen waarschijnlijk elke week op het menu hebt staan. Ook andere vissoorten kun je goed klaarmaken in de airfryer, bijvoorbeeld kabeljauw en coquilles. Zoals je misschien al wel verwacht, werkt gepaneerde vis ook prima. Denk bijvoorbeeld aan vissticks en kibbeling. Die komen beiden normaal gesproken uit de frituur, maar zijn ook erg lekker als ze in de airfryer zijn klaargemaakt. De hoeveelheid vet die er dan in zit, is veel lekkerder dan wanneer ze gefrituurd zijn.

Groente

Omdat de airfryer zo gezond eten klaar maakt, is het ook een heel goed idee om er groentes in klaar te maken. Als richtlijn wordt vaak gesteld dat alles wat je zou grillen, ook lekker is als je het in de airfryer gedaan hebt. Hierbij kun je dus bijvoorbeeld denken aan paprika, maar ook aan groentes zoals champignons en andere paddenstoelen. Natuurlijk kun je ook prima aardappelen klaarmaken in de airfryer, zoals al bewezen is door de frietjes. Ook tomaten poffen is iets wat je goed in de airfryer kunt doen. In de oven duurt dit best lang, ook omdat de oven voor moet verwarmen. Gebruik je de airfryer, dan ben je er maar 6 minuten mee bezig. Het is dus de perfecte finishing touch voor op je salade of bij je pastagerecht.

Gebak en andere ovenmaaltijden

De laatste verrassing is gebak. Ook dat kun je prima klaarmaken in je airfryer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cake, maar ook aan bladerdeeggebakjes, bijvoorbeeld gevuld met aardbeien. Strooi er als ze klaar zijn wat poedersuiker overheen en je hebt een erg lekker én heel snel en gemakkelijk toetje. Of wat dacht je van koekjes bakken in je airfryer? Ook dat kan prima, zolang je het mandje bekleedt met bakpapier of een speciale ovenplaat voor in je airfryer koopt. Naast gebak kun je ook andere typische ovengerechten klaarmaken in de airfryer, zoals pizza. De korst wordt heerlijk krokant en de kaas smelt over de hele pizza heen. De mogelijkheden met de airfryer zijn dus echt eindeloos.

De beste airfyer van 2023 - bekijk de TEST
Logo